Sunde linksBlogger indlæg fra vores kostekspert…:
Du har stået og lavet aftensmad i en time. Bordet er dækket. Alle er samlet og her er barnets reaktion: “Hvad er det? Det kan jeg ikke li!!”
Hvad gør du?
Bliver du irriteret og vred?
Bruger endnu 15 minutter på at koge nogle pastaskruer til dit kræsne barn?
Beder du barnet smøre sig en rugbrødsmad selv, mens I andre spiser det der står på bordet?
Eller lader du barnet gå i seng uden at få aftensmad?
Uanset hvilken model du vælger, er faktum, at vi forældre selv fremelsker de kræsne børn.
Omvendt, hvis forældrene er madinteresserede og eksperimenterende i køkkenet, så smitter det af på børnene.
Børn skal udsættes for alle de smagsvarianter du kan komme i nærheden af de første par år af deres liv. Derefter skal de tages med i madlavningen. Når de bliver lidt større kan de deltage i planlægningen af ugens måltider og endda være med til at handle ind.
Interessen kommer ikke altid af sig selv, så det er vigtigt, at invitere og motivere. Både når der skal skrælles kartofler og bages chokoladekage.
Børn er ofte bedre til at smage noget nyt, hvis de selv har været med i madlavningsprocessen.
Et kræsent barn kan hurtigt tage eventyret ud af madlavningen. Det sætter sine begrænsninger, hvis den eneste grønsag der falder i smag er gulerødder.
Mit bedste råd er derfor:
Inviter barnet med i køkkenet en dag om ugen.
Sæt lidt ekstra tid af den dag til spørgsmål og begynderfejl.
Husk, det tager tid at lære færdigheder – også i køkkenet!
Småsnack gerne imens I laver mad sammen, så blodsukkeret ikke når at ramme køkkengulvet i processen.
En let og børnevenlig middagsret kunne være denne:
Sweet and spicy chicken med parboiled/brune ris og grønsagsstænger.
Rigtig god fornøjelse.
Share This