Et spørgsmål der i nogle tilfælde kan være lammende, hvis man som forælder gerne vil servere både god, sund og velsmagende mad til sine børn. Især hvis tiden er knap og køleskabet er tomt.

Nu går vi heldigvis den lyse tid i møde, og det indebærer friske sprøde råvarer direkte fra den danske muld. Så mens vi venter på kartofler, ærter og jordbær, kan vi indlade os på et par spændende vitaminspækkede og potente råvarer – direkte fra egen avl 🙂

Jeg tænker her på skvalderkål, brændenælde og mælkebøtte. Disse tre ukrudtsformer vil langsomt men sikkert snige sig ind på os de næste par måneder. Til stor ærgrelse for nogle. Men hvis vi “vender bøtten om”, så kan disse 3 plager blive til forårets vitaminboost!

Brug dem i små mængder og tag kun de nyeste, friske topskud. Lav en dejlig salat (som du plejer…) og tilsæt de friske, skyllede blade i små bidder, men helst en slags ad gangen. Smagen af disse planter vidner om potensen 🙂

Skvalderkål er springfuld af vitaminer, mineraler og phytonæringsstoffer. Brændenælde er blodrensende og mælkebøtteblade er leverstøttende. Det er godt for både børn og voksne.

Sørg for at få drukket 1 liter vand pr. 25 kg. kropsvægt dagligt. Det gælder også for både børn og voksne. Og det gælder ikke kun, når du spiser urter, men hver dag, året ud, hele livet.

Til denne vitaminbombe af en salat kan du servere et stykke stegt kød, fisk eller fjerkræ og en lille portion fuldkornsris eller -pasta.

Skvalderkål, brændenælde og mælkebøtte kan også køres med i juiceren – sammenpresset mellem to halve æbler, puttes i smoothies, drikkes friske eller tørres til theer eller urtesalt. Der er mange muligheder, men husk på: Det tager tid at tørre urterne, men du behøver ikke kigge på, mens de tørrer 🙂

Rigtig god fornøjelse og venlige hilsner fra,

Nina Sommer, Sundhedskatalysator

Share This