Flora på 10 år er med familien til fødselsdag i vennekredsen. Værterne har gjort rigtig meget ud af maden på denne specielle dag. De ønsker at forkæle deres gæster med en stor lækker buffet med alt hvad hjertet begærer af mad.

Flora er sulten, så hun går en runde omkring bordet med alle de spændende sager. Hun kigger efter noget hun kan genkende, men det er kun flûte og smør. Reflektorisk spørger Flora sin mor: Moar, kan jeg li’ det
der?

Hvad svarer mon mor?

“Jamen du kan da godt li’ æg……der er godt nok noget snask ovenpå,men det kan du bare skrabe af.”

“Du kan osse godt li’ kartofler, og persillen vipper du bare til siden.”

“Husk nu, at du ikke kan li ost!”

Jeg har set det alt for mange gange. Mødre, der tror de ved, hvad barnet kan li’ og ikke li’ at spise. Barnet holdes fast i et madmønster. Og på den måde udvikler barnets smagssanser sig aldrig. Barnet er vant til at mor ved bedst.

Grunden til at jeg konsekvent skriver mor og ikke far er, at fædre sjældent – ja, næsten aldrig – kaster sig ud i denne “øvelse”.

Så min konklusion er: Hvor skulle mor dog vide det fra????

Giv barnet sin madfrihed. Børn er fantastisk gode til at følge deres intuition når det gælder næring. Med mindre de altså bliver fodret med sukker, salt og dårlige fedtstoffer kontinuerligt og i store mængder.

Der skal være forskel på hverdag og fest. I hverdagen er det forældrenes ansvar at barnet får en lødig kost. Server alt det sunde for dit barn og lad det selv vælge. Og undgå at falde i jegtagermigligeenusundsnacksenerefordijegikkeblevrigtigmæt-fælden.

Prøv at se på hvad dit barn egentlig indtager over en dag, en uge. Hvor mange franskbrødsmadder, toasts, chips, kiks blev det lige til, mens vi ventede på aftensmaden? Og husk så, at det er videnskabelig bevist, at sund mad og motion har direkte forbindelse til dit barns yde- og indlæringsevne.

Se mere på www.ninasommer.com

Share This